חתולים הינם יצורים חברתיים, ולא חיות יחידניות כפי שנהוג לחשוב. חתול עשוי להציג התנהגות ידידותית כלפי חתולים אחרים, בני אדם ומינים אחרים(כמו כלבים) כתלות בגנטיקה שלו, חוויות מתקופת הסוציאליזציה(2-9 שבועות), הסביבה שבה גדל וחוויות חיים נוספות. עם זאת, חשוב להבין שקשרים חברתיים אלו אינם הכרחיים לשרידותו של החתול(בניגוד לכלב למשל).
גם אם לשני חתולים יש יחסים קרובים אחד עם השני, אין זה אומר שהם יפתחו קשר דומה עם חתול אחר. בנוסף חשוב לזכור שמבחינת החתול- חתול חדש לעולם לא יוכל להחליף את הקשר שהיה עם החתול הקודם.
חתולי חוץ בונים את הקשרים החברתיים ביניהם באופן טבעי וחופשי, ואילו חתולי בית "נאלצים" לרוב לבנות קשרים חברתיים עם חתולים זרים שאין ביניהם קשר משפחתי או סביבתי. במצבים אלו עלולה להתפתח מתיחות על רקע של תחרות על משאבים בטריטוריה – אוכל, מסתור, ארגז צרכים וכד'.
מכאן שבהכנסת חתול חדש לבית עם חתולים, יש להתחשב בצרכים של כל חתול, לדאוג למינימום תחרות על משאבים, ולבסוף מילת המפתח היא הדרגתיות.
עקרונות חשובים בגידול מספר חתולים בבית:
לחתול הגדל בבית עם עוד חתולים יש שלושה מעגלי שייכות-
- המרחב שאותו מגדיר כבית.
- טריטוריה רחבה שבה הוא עושה צרכים.
- טריטוריה צרה בה הוא אוכל, נח, מתחבא ומשחק.
בגידול מספר חתולים בבית יש לזהות את מעגלי השייכות האלו לכל חתול וחתול, ולספק בכל מרחב את כל המשאבים להם זקוק החתול.
איך עושים זאת? בעזרת 5 עקרונות חשובים:
- לספק מקום מוגן ובטוח לכל חתול ולמנוע תחרות על ידי מגוון מקומות כאלו שהחתול יוכל לבחור. באופן כללי יש לייצר מקום בטוח עבור כל חתול ועוד מקום נוסף.
- פיזור והפרדה של משאבים(מזון, מים וארגז צרכים) ברחבי הבית. כמו גם פיזור שעות ההאכלה(במידה והאכלה היא גורם תחרות המעלה מתח בין החתולים).
- לאפשר משחק ותרגול התנהגות ציד לכל חתול.
- מתן יחס וליטופים לכל חתול, בהתאם לאופי החתול.
- להימנע מגירויים מעלים חרדה ומתח- רעשים, ריחות ומראות.
11 שלבים להפגשת חתול חדש בבית עם חתול קיים:
ראשית יש לקחת בחשבון את אופי החתול הביתי, גילו, אופי הקשר עם בעלי הבית, ויחסיו עם חתולים אחרים. לא כל חתול זקוק לחתול נוסף בבית, ויש כאלו שיגיבו במתח רב מידי ולא רצוי. חשוב להיות ערים לכך שיתכן שהחתולים יוכלו לחיות אחד עם השני בבית, אך לעולם לא יהיו קרובים. באופן כללי עדיף להביא גור חתולים לבית עם חתול קיים, ובמידה ויש אפשרות לאמץ שנים – עדיף לאמץ אחים.
החלטתם על אימוץ חתול נוסף? את ארבעת השלבים הראשונים יש לבצע לפני הכנסת החתול החדש:
- החתול בריא ועבר בדיקה רפואית על ידי וטרינר.
- דאגו שבמרחב הסגור של החתול החדש יהיו כל המשאבים שלהם זקוק החתול, מפוזרים במרחב ומתחומים בגבול פיזי כלשהוא.
- מומלץ שימוש במרסס פורומונים במרחב להרגעת החתול החדש.
- דאגה למשחקים וחטיפים בשפע לשני החתולים.
שבעת השלבים הבאים יש לבצע כשהחתול החדש כבר בבית:
כל צעד יכול לקחת בין ימים לשבועות וחשוב לא לדלג על שלבים. בנוסף, במידה והמפגש בין החתולים יוצר ריב, לא להיכנס בין החתולים מפאת הסכנה לפציעה שלכם. במקום מומלץ לייצר מחסום פיזי בין החתולים בעזרת לוח או לעטוף בשמיכה, ולהפריד מיד בין החתולים:
- הכנסת החתול החדש במנשא ישירות למרחב המעבר הסגור ושחרורו שם.
- לאחר שכל חתולי הבית רגועים, לרוב לאחר מספר ימים, יש להתחיל בהנחת חפצים שונים עם ריח החתול החדש על הרצפה ולאפשר לחתול הבית להריח. להמשיך בכך כל יום עד שהחתול אינו מראה שום התנהגות שלילית ואדיש כלפי החפץ.
- אם החתול רגוע בנוכחות הריח החדש לאחר כמה ימים, קחו את פיסת הבד עם הריח ושפשפו אותה על גבי פני החתול במקומות שאוהב. לאחר מכן השאירו את פיסת הבד בחדר.
- השלב הבא הוא לעודד משחק משותף כשהדלת סגורה בין החתולים. ניתן לקשור שני צעצועים זה לזה ולהניח כל צעצוע מעברה של הדלת. פעילות המשחק צריכה להימשך מספר דקות כל פעם. הפסיקו את המשחק אם יש נהמות וסימני מתח והרחיקו את החתולים מהדלת.
- כשהחתולים מגיבים ברוגע לשלבים הקודמים אפשר להתקדם לשלב זה. יש לסגור את חתול הבית בחדר, ולאפשר לחתול החדש להסתובב בבית בחופשיות ולחקור את הסביבה החדשה. לאחר מספר פעמים כאלו, שבהם החתולים נראים רגועים, ניתן לעבור לשלב הבא.
- אפשרו לחתולים לראות זה את זה: מומלץ להניח שער ביניהם. אם לא קיימת אפשרות כזאת, הכניסו את החתול הביתי לתוך מנשא ואפשרו לו לראות את החתול החדש שנמצא בחדר המעבר. שוב, במידה והחתולים נוהמים זה על זה, מיד להרחיק אותם ולנסות שוב בפעם הבאה, או לחזור לשלב הקודם.
- זהו השלב האחרון בו החתולים מסתובבים בחופשיות בסביבה תחת פיקוח של הבעלים. יש לפקח על החתול הביתי על ידי שימוש במנשא, מגבת, רצועה וכל דבר שמאפשר לבעלים להגביל את תנועתו. במקביל אפשרו לחתול החדש לחקור את הסביבה. בכל מפגש כזה לדאוג תמיד להרבה חטיפים, משחקים וגם לאמצעי הפרדה בין החתולים במידה ונוצר עימות. אם נוצר עימות יש לחזור אחורה לשלב הקודם. אם החתולים רגועים המשיכו במפגשים יומיים, והאריכו את משך המפגש כל פעם. סיום התהליך הוא, כשלא נדרש עוד פיקוח של הבעלים, והחתולים רגועים זה בנוכחות זה.