הרעלת שוקולד בחיות מחמד

מאת: ד"ר הדס פרידלנד

מדוע שוקולד מסוכן לחיות מחמד?

פולי הקקאו מכילים כמויות גדולות של מרכיב בשם תיאוברומין – זהו חומר המתפרק בקלות בכבד שלנו, אך מתפרק לאט מאד בכבד של כלב או חתול עקב מחסור באנזים האחראי לפירוק החומר. אכילת שוקולד בחיות מחמד עלולה להוביל לשחרור התיאוברומין לדם החיה ולגרום לפגיעה עצבית חמורה.

מה הכמות הרעילה?

לא כל מקרה של אכילת שוקולד גורמת להרעלה. הרעלה תלויה ב:

  1. סוג השוקולד: שוקולד מריר עם אחוזי קקאו גבוהים, רעיל יותר משוקולד רגיל. שוקולד לאפיה מכיל פי 10 תיאוברומין משוקולד חלב, ולכן רעיל יותר.
  2. משקל החיה: כלבים קטנים צריכים לבלוע כמות קטנה יותר של שוקולד על מנת להגיע לסף ההרעלה. כלב השוקל כ-10 ק"ג יכול להגיע להרעלה קשה מחפיסה אחת (100 גרם) של שוקולד מריר.

חשוב! – מצורף מחשבון הרעלת שוקולד- כך תוכלו לדעת אם יש חשש להרעלה

https://veterinaryclinic.com/chocolate/calc.html

מהם סימני ההרעלה?

הסימנים מתחילים כ-6-12 שעות לאחר הבליעה:

  • בשלב ראשון יתכן ונראה הקאות, שלשולים, שתייה והשתנה מוגברים, עליה בחום הגוף, התרגשות ופעלתנות מרובה, רעידות שרירים ונשימה מהירה.
  • בשלבים מתקדם יותר של הרעלה נראה נוקשות שרירים, פרכוסים, ירידה בלחץ דם, הפרעות בקצב הלב מתונות עד חמורות עם סיכון לדום לב ומוות.

מה לעשות?

לפנות בחירום לוטרינר המטפל! ככל שנטפל בכלב מוקדם יותר לזמן אכילת השוקולד, כך אפשר לסלק את התיאוברומין ביעילות רבה יותר מהגוף, ולמנוע את התקדמות ההרעלה.

  • הדרך היעילה ביותר לעצור את התהליך היא לעורר הקאה. טיפול זה אפקטיבי עד ארבע שעות אחרי הבליעה, כל עוד השוקולד עדיין בקיבה.
  • אם הכלב לא הקיא יש להמשיך לשטיפת קיבה – תהליך הנעשה בהרדמה.
  • לאחר מספר שעות השוקולד עובר למעי ושם כבר מתחיל להיספג. בשלב הזה הוטרינר יכול לספק טיפול תומך בלבד – מתן נוזלים, מתן תרופות נגד פרכוסים, קירור הגוף, תרופות להסדרת קצב הלב, הכנסת קטטר שתן ומתן פחם פעיל בכמות גדולה למנוע המשך ספיגה. טיפול זה ניתן כמובן כשהכלב מאושפז ובהשגחה.

 

מניעה

הטיפול הבטוח והאפקטיבי ביותר. אסור לתת שוקולד או מזונות המכילים שוקולד או קקאו (עוגיות, גלידה) לכלב ויש להחביא את השוקולד במקומות שאליהם הכלב לא יכול להגיע.

לא להשאיר חפיסות שוקולד או עוגות שוקולד על השיש – גם כלבים קטנים מצליחים לטפס לשם לא פעם ולאכול תבנית שלמה.

אגב, שוקולד רעיל עוד יותר בחתולים מאשר בכלבים – אך למרבה המזל חתולים בדרך כלל לא כל כך אוהבים את הטעם. מצד שני, חתולים יכולים להגיע לכל מקום ולכן יש להיזהר כפליים בהחבאה.